Közös Képviselet a Társasházakban

Társasházi kisokos

A társasházi törvény változásai

2023. október 27. 15:11 - Joe Trb

A társasházi törvény 2023. évi módosításai jelentős változásokat hoztak a társasházak működésének szabályozásában. A módosítások célja a társasházak működésének hatékonyabbá és átláthatóbbá tétele, valamint a tulajdonosok érdekeinek védelme.

A közös képviselői tevékenység változásai

A módosítások jelentősen érintik a közös képviselők tevékenységét. A közös képviselőnek a következő új feladatokat kell ellátnia:

  • A társasházi törvény és a társasházi alapító okirat rendelkezéseinek betartása.
  • A közös költség kezelése és a tulajdonosok tájékoztatása a közös költségről.
  • A társasházi ingatlanok és létesítmények üzemeltetése és karbantartása.
  • A társasházi ingatlanok és létesítmények biztonságának biztosítása.

A közös képviselőnek a fenti feladatok ellátásához megfelelő szakirányú végzettséggel vagy gyakorlattal kell rendelkeznie. A közös képviselői tevékenységre vonatkozó részletes szabályokat a társasházi törvény végrehajtási rendelete tartalmazza.

A közös költség kezelésének változásai

A módosítások új rendelkezéseket vezetnek be a közös költség kezelésére. A közös költség mértékét és összetételét a tulajdonosok közgyűlése határozza meg, és a közös képviselő köteles a közös költségről részletes nyilvántartást vezetni.

A közös költség nyilvántartása tartalmazza a következő adatokat:

  • A közös költség felosztásának módja.
  • A közös költség mértéke és összetétele.
  • A közös költségről szóló számlák és bizonylatok.
  • A közös költség befizetéseinek időpontja és összege.

A közös képviselő köteles a közös költségről szóló nyilvántartást a tulajdonosok számára hozzáférhetővé tenni.

A társasházi perek változásai

A módosítások új szabályokat vezetnek be a társasházi perekre. A társasházi perekben a tulajdonosok közös érdekeit az általuk megválasztott képviselő képviseli. A képviselő jogosult a társasház nevében pert indítani, illetve perben részt venni.

A társasházi perek illetékességi szabályoi is módosultak. A társasházi pereket a társasház székhelye szerinti járásbíróságon kell megindítani.

Következmények a társasházi tulajdonosok számára

A módosítások a társasházi tulajdonosok számára számos előnnyel járnak. A szigorított követelményeknek köszönhetően a közös képviselők szakértőbb és hatékonyabb munkát végezhetnek. A közös költségről szóló új szabályok átláthatóbbá teszik a társasházak pénzügyi helyzetét. A társasházi perek új szabályai pedig biztosítják, hogy a tulajdonosok közös érdekei megfelelően képviseletet kapjanak.

További részletek

A módosítások számos további részletet is tartalmaznak, amelyeket az alábbiakban foglalunk össze:

  • A közös képviselő köteles a társasházi alapító okiratban meghatározott feladatokat ellátni.
  • A közös képviselő köteles a társasházi tulajdonosokat a társasház működésével kapcsolatos információkkal rendszeresen tájékoztatni.
  • A közös képviselő köteles a társasházi tulajdonosok közgyűléseinek összehívása és lebonyolítása során a társasházi törvény előírásait betartani.
  • A közös képviselő köteles a társasházi ingatlanokat és létesítményeket a társasházi törvény előírásainak megfelelően üzemeltetni és karbantartani.
  • A közös képviselő köteles a társasházi ingatlanokat és létesítményeket a társasházi törvény előírásainak megfelelően biztosítani.

 

Forrás:

 

Házképviselő.EU

A modern kor igényeinek megfelelő közös képviselő két generáció tapasztalatával

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kozoskepviselet.blog.hu/api/trackback/id/tr6418244527

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása